Herbata czerwona pochodzi głównie z terenów Tajwanu i Chin. Charakterystyczną barwę liści pozyskuje się w procesie krótkiej fermentacji zaraz po zbiorach, nadaje on również herbacie wyjątkowego, korzennego aromat.

Właściwości czerwonej herbaty

Napar z tych herbacianych liści głównie kojarzony jest z dietą i odchudzaniem, jednak picie herbaty czerwonej ma również wiele innych pozytywnych aspektów. Ma ona działanie moczopędne i korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby oraz układu pokarmowego, dzięki czemu oczyszcza organizm z toksyn.

Dodatkowo zawiera wiele związków mineralnych takich jak wapń czy fluor, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrym stanie. Zawarta w herbacie teina usprawnia proces uwalniania dopaminy odpowiedzialnej za utrzymanie dobrego nastroju, dzięki czemu już jeden kubek naparu dziennie jest w stanie poprawić nasz humor. Co więcej, teina niweluje senność i wzmacnia koncentrację jak kawa, dlatego można rano zamienić filiżankę czarnego napoju właśnie na herbatę czerwoną.

Czerwona herbata parzenie

Liście zalać należy wodą o temperaturze 96’C. Samo parzenie powinno trwać od jednej do czterech minut w przypadku najpopularniejszej odmiany, czyli Pu-erh. Co więcej, parzyć liście można wielokrotnie, ale za każdym razem czas procesu należy wydłużyć o kolejną minutę. By wzmocnić napar można dodać więcej liści, dłuższe parzenie jest niezalecane.

Herbata czerwona Pu-Erh

Jest to najbardziej znana odmiana czerwonej herbaty. To ona przysłużyła się do tego, że ten właśnie rodzaj liści kojarzony jest z dietami odchudzającymi. Swoją sławę zawdzięcza temu, że wpływa korzystnie na przyśpieszenie metabolizmu, dzięki czemu zapanowanie nad masą ciała i jej spadkiem staje się znacznie łatwiejsze. Herbata Pu-Erh obniża zawartość tłuszczów w organizmie oraz reguluje poziom cholesterolu.

Znane jest także jej pozytywne działanie na funkcjonowanie układu pokarmowego. By osiągnąć pożądane efekty herbatę należy pić po każdym posiłku. Nie należy robić tego na pusty żołądek, gdyż wtedy napar wypłukuje z organizmu magnez. Najlepsza dla zdrowia będzie oczywiście herbata niesłodzona. Jednak sam napar cudów nie czyni, dlatego należy go łączyć z dobrze zbilansowaną dietą odchudzającą.